sobota, 6 grudnia 2014

Dynia na okrągło!

Zupa z dyni, soki warzywno-owocowe, a dziś placki z dyni! Wspaniałe, słodziutkie i takie zimowe bo z... cynamonem! Zapach rozchodzi się po całym domu! Smaczne i zdrowe bo na mące kukurydzianej!


Składniki i przygotowanie:

* 1kg dyni (pokrojona w kostkę)
* 1 kwaśne jabłko (starte na tartce)
* 2 jajka
* 1, 5 szklanki mąki kukurydzianej
* 1-2 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżki kefiru
* szczypta soli
* troszkę startej skórki z cytryny (nada piękny aromat)/można też spróbować z wanilią

Dynię poddusiłam do miękkości na odrobinie wody w garnku. Następnie rozgniotłam ją widelcem i pozostawiłam do ostygnięcia. Potem dodałam resztę składników (jabłko, mąka, jajka, cynamon, kefir, sól) i dokładnie wymieszałam. Na teflonowej patelni rozgrzałam trochę masła klarowanego, a następnie łyżką formowałam placki... Kilka minut i gotowe! S M A C Z N E G O !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz